Продължаваме нашата поредица, в която представяме отличените проекти в акселераторските програми на Център „Ринкър“, като проследяваме развитието на бизнесите след спечелване на наградата. В следващите няколко статии ще ви запознаем с победителите в шестото издание на „Академия за местни предприемачи“ (2022 - 2023 г.).
Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.
В тазгодишното издание на "Академията" участваха 13 екипа. Обученията се проведоха в София, в три поредни уикенда в края на 2022 г. През януари 2023 бе Големият финал, когато екипите представиха идеите си пред седемчленно жури. Конкуренцията между проектите беше много силна, което подтикна журито не само да избере по-голям брой победители, но и да завиши наградния фонд на 31 000 лв.
Ще ви запознаем със Симона Боева и Румен Боев от Хасково, които спечелиха 6 000 лв. за техния проект „Усмихнатите творения“ – ръчно изработени индивидуални подаръци за деца и възрастни, в които Симона влага цялото си сърце и за които ще има повече място в работилница, която ще ремонтират, и ще създадат още едно работно място. Симона има и друга мисия, иска да покаже, че хората с увреждания могат да бъдат успешни предприемачи и примери за подражание и мотивация.
С какво ти помогна участието в Академия за местни предприемачи 6.0? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията?
Академията ми помогна в доста аспекти - като започнем от запознанствата и обмяната на опит с останалите участници, с лекторите и с журито. Цялото преживяване беше много положително и изпълнено с емоции! Разбира се, това че съм част от победителите също е огромна помощ, тъй като това даде старт на реализирането на една идея, която доста време чакаше своята реализация.
Предварителните ми нагласи също бяха положителни, някак знаех, че няма да съжалявам. И това излизане от зоната на комфорт определено се случи по най-добрия начин.
В кои области постигна напредък през последните 3 месеца, докато беше част от Академията и какви са новостите, които ще въведеш?
Докато бях част от Академията, натрупах доста знания, които за мен бяха най-полезни в областта на правилното позициониране на пазара, избора на правилната аудитория и начините, по които продуктите да бъдат предлагани. Всички тези знания и опит ежедневно се опитвам да прилагам в работата си.
Как ще опишеш представянето ти на финала? Затрудниха ли те въпросите на журито и какво би посъветвала други предприемачи, на които ще им се наложи да представят своите проекти?
Имаше притеснение определено, беше голяма тръпка. Въпросите не ме затрудниха, защото журито беше страхотно и много положително настроено към всички участници. Бих посъветвала останалите предприемачи, на които това им предстои, да бъдат смели, да бъдат уверени в това, което правят, защото това веднага си личи и показва, че човекът наистина гори в тази дейност и я разбира.
Разкажи ни как ще ти помогне финансовата подкрепа за развитието на твоя проект и какво очакваш да се случи през настоящата година.
Финансовата помощ основно ще ми помогне в реализирането на ремонта, който ще разшири и направи мястото на „Усмихнатите творения“ в едно страхотно ателие! Това ще даде възможността ателието да бъде и търговски обект, в който хората ще могат да закупят подаръци за своите близки, ще могат да надникнат в „кухнята“ и да видят как се изработват техните поръчки!
Когато препоръчваш програмата на други хора, кои предимства ще изтъкнеш? Защо според теб е важно да участват?
Бих препоръчала програмата, защото това е един страхотен опит! А с каквото и да се занимаваме, по-важно от опита няма. Академията е един много приятен начин за натрупване на знания, за нови запознанства с много интересни и различни хора. Всичко беше страхотно! Академията е и шанс за постигане на целите, пред които всеки предприемач се изправя.