NEWS

Иван Иванов: Моята история с ATC – от нулата до международния пазар

Иван Иванов: Моята история с ATC – от нулата до международния пазар

There is no translation available.

Представяме отличените проекти в акселераторските програми на Център „Ринкър“. Тук проследяваме развитието на бизнесите след спечелване на наградата в осмото издание на „Академия за местни предприемачи“ (2024 - 2025 г.).

Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“. В осмото издание на "Академията" участваха 13 екипа. Обученията се проведоха в София, в три поредни уикенда в края на 2024 г. През януари 2025 бе Големият финал, когато екипите представиха идеите си пред седемчленно жури. Конкуренцията между проектите беше много силна, а наградният фонд достигна рекордните за програмата 60 000 лв.

Иван Иванов, също от Силистра, е запален по всичко, свързано с машините и техниката. Едно от любимите му занимания е да разглобява различни превозни средства и да открива слаби места в конструкцията им, които след това подобрява. В този процес Иван открива слаб компонент в един от популярните мотори на BMW и създава значително по-устойчив и достъпен заместител. Изобретението му добива популярност в мото средите и вече се продава на няколко континента. Персоналното му отношение, високото качество и детайлните инструкции за монтаж му печелят лоялни клиенти в много страни, както и трета награда в състезанието в размер на 10 000 лв.

Какво отличава Вашия бизнес? Как стигнахте до идеята за него?

Произвеждам части за мотоциклети с цел да подобря или поправя конструктивно слаби места. Тези проблеми често са добре прикрити от производителя и не се забелязват лесно. Но понякога на повърхността излизат дефекти, които аз успявам да идентифицирам и да заменя с по-добро решение.

Всичко започна, когато работех заедно с моя дядо Велико – за мен велик инженер и човек, на когото дължа голяма част от това, което съм днес. Той ме научи да работя с металорежещи машини - с негова помощ построих първата си CNC машина, с която започнах да реализирам идеите си. За съжаление, дядо ми почина само седмица преди финала на „Академия за местни предприемачи“, в която спечелих 3-то място и получих финансиране от 10 000 лв. Не успях да му се похваля лично, но вярвам, че той видя победата и беше горд с мен. Спомням си как казваше: "Животът е труден, но славен."

ATC aa 1

Частите, които произвеждам, започват от суров метал и стигат до напълно завършен и тестван детайл. Продавам ги в цял свят чрез два канала – собствен онлайн магазин на платформата Shopify и обяви в eBay. Всичко започна с малко очаквания, но след първите продажби разбрах, че имам голям потенциал.

ATC element 2

Имал съм трудни моменти, но и късметът да срещна хора, готови да ми подадат ръка в ключов момент. Без Геомил Георгиев от Силистра, който ми помогна да изчистя визията и стратегията си, нямаше да съм там, където съм днес.

С какво ви помогна участието в „Академия за местни предприемачи 8.0“? 

Участието ми в „Академия за местни предприемачи“ изигра ключова роля – срещнах съмишленици, създадох нови контакти, но най-важното: утвърдих знанията си и ги обогатих с практически маркетинг умения, които ми помагат да развивам бизнеса си и днес.

ATC 569

В кои области постигнахте напредък през последните 3 месеца, докато бяхте част от „Академията“, и в какво инвестирахте наградата? 

Наградата инвестирах разумно – закупих 3D скенер, 3D принтер (за индустриална пластмаса) и ъпгрейднах компютъра си. Това ми даде възможност да премина на следващо ниво – разработка на сензор за позиция на дроселна клапа, който според проучванията ми има пазар от над 1 милион машини. Прототипът вече е монтиран и е тестван успешно над 750 км в летни условия, като предстои и още по-сериозно изпитание – пътуване до Алпите (2-3 хиляди км).

ATC 419

На какво се длъжи Вашият успех?

Пътят ми до тук беше всичко друго, но не и лек. Но именно това го направи ценен. Вярвам, че успехът идва тогава, когато си упорит, честен и не се страхуваш от провал. Освен професионалната подкрепа, огромна роля в моя път има и семейството ми – голямо, сплотено и винаги зад мен. Благодарен съм на всеки един от тях – от съпругата ми, която е неизменната ми опора в ежедневието, през родителите ми, до близките, които ми вдъхват увереност и ми напомнят защо си струва да се боря. С три малки дечица у дома предизвикателствата са ежедневни, но топлината и подкрепата, която получавам, ми дават сили да продължавам напред с вяра и устрем, дори когато е най-трудно. 

ATC rabotilnica

facebook

https://atcam.shop/

https://www.ebay.com/str/aluminiumthrottlecam

instagram

Rinker Center

Rinker Center
for entrepreneurship and training
is part of the BCause Foundation.

The mission of Rinker Center is to promote education, lifelong learning and to support entrepreneurship and business development in Bulgaria.

Established in 2014.

Contact Us

tel: +359 2 / 988 00 80
tel: +359 2 / 981 19 01
mobile: +359 885 734 885
yavor@bcause.bg

65, Vitosha Blvd, 2nd floor
Sofia 1000, Bulgaria

BCause Foundation
www.bcause.bg

Social Networks