Представяме отличените проекти в акселераторските програми на Център „Ринкър“. Тук проследяваме развитието на бизнесите след спечелване на наградата в осмото издание на „Академия за местни предприемачи“ (2024 - 2025 г.).
Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“. В осмото издание на "Академията" участваха 13 екипа. Обученията се проведоха в София, в три поредни уикенда в края на 2024 г. През януари 2025 бе Големият финал, когато екипите представиха идеите си пред седемчленно жури. Конкуренцията между проектите беше много силна, а наградният фонд достигна рекордните за програмата 60 000 лв.
Иван Иванов, също от Силистра, е запален по всичко, свързано с машините и техниката. Едно от любимите му занимания е да разглобява различни превозни средства и да открива слаби места в конструкцията им, които след това подобрява. В този процес Иван открива слаб компонент в един от популярните мотори на BMW и създава значително по-устойчив и достъпен заместител. Изобретението му добива популярност в мото средите и вече се продава на няколко континента. Персоналното му отношение, високото качество и детайлните инструкции за монтаж му печелят лоялни клиенти в много страни, както и трета награда в състезанието в размер на 10 000 лв.

Какво отличава Вашия бизнес? Как стигнахте до идеята за него?
Произвеждам части за мотоциклети с цел да подобря или поправя конструктивно слаби места. Тези проблеми често са добре прикрити от производителя и не се забелязват лесно. Но понякога на повърхността излизат дефекти, които аз успявам да идентифицирам и да заменя с по-добро решение.
Всичко започна, когато работех заедно с моя дядо Велико – за мен велик инженер и човек, на когото дължа голяма част от това, което съм днес. Той ме научи да работя с металорежещи машини - с негова помощ построих първата си CNC машина, с която започнах да реализирам идеите си. За съжаление, дядо ми почина само седмица преди финала на „Академия за местни предприемачи“, в която спечелих 3-то място и получих финансиране от 10 000 лв. Не успях да му се похваля лично, но вярвам, че той видя победата и беше горд с мен. Спомням си как казваше: "Животът е труден, но славен."

Частите, които произвеждам, започват от суров метал и стигат до напълно завършен и тестван детайл. Продавам ги в цял свят чрез два канала – собствен онлайн магазин на платформата Shopify и обяви в eBay. Всичко започна с малко очаквания, но след първите продажби разбрах, че имам голям потенциал.
Имал съм трудни моменти, но и късметът да срещна хора, готови да ми подадат ръка в ключов момент. Без Геомил Георгиев от Силистра, който ми помогна да изчистя визията и стратегията си, нямаше да съм там, където съм днес.
С какво ви помогна участието в „Академия за местни предприемачи 8.0“?
Участието ми в „Академия за местни предприемачи“ изигра ключова роля – срещнах съмишленици, създадох нови контакти, но най-важното: утвърдих знанията си и ги обогатих с практически маркетинг умения, които ми помагат да развивам бизнеса си и днес.

В кои области постигнахте напредък през последните 3 месеца, докато бяхте част от „Академията“, и в какво инвестирахте наградата?
Наградата инвестирах разумно – закупих 3D скенер, 3D принтер (за индустриална пластмаса) и ъпгрейднах компютъра си. Това ми даде възможност да премина на следващо ниво – разработка на сензор за позиция на дроселна клапа, който според проучванията ми има пазар от над 1 милион машини. Прототипът вече е монтиран и е тестван успешно над 750 км в летни условия, като предстои и още по-сериозно изпитание – пътуване до Алпите (2-3 хиляди км).

На какво се длъжи Вашият успех?
Пътят ми до тук беше всичко друго, но не и лек. Но именно това го направи ценен. Вярвам, че успехът идва тогава, когато си упорит, честен и не се страхуваш от провал. Освен професионалната подкрепа, огромна роля в моя път има и семейството ми – голямо, сплотено и винаги зад мен. Благодарен съм на всеки един от тях – от съпругата ми, която е неизменната ми опора в ежедневието, през родителите ми, до близките, които ми вдъхват увереност и ми напомнят защо си струва да се боря. С три малки дечица у дома предизвикателствата са ежедневни, но топлината и подкрепата, която получавам, ми дават сили да продължавам напред с вяра и устрем, дори когато е най-трудно.