Продължаваме нашата поредица, в която представяме отличените проекти в акселераторските програми на Център „Ринкър“, като проследяваме развитието на бизнесите след спечелване на наградата. В следващите няколко статии ще ви запознаем с победителите в шестото издание на „Академия за местни предприемачи“ (2022 - 2023 г.).
Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.
В тазгодишното издание на "Академията" участваха 13 екипа. Обученията се проведоха в София, в три поредни уикенда в края на 2022 г. През януари 2023 бе Големият финал, когато екипите представиха идеите си пред седемчленно жури. Конкуренцията между проектите беше много силна, което подтикна журито не само да избере по-голям брой победители, но и да завиши наградния фонд на 31 000 лв.
Продължаваме с Александрина Пандурска от Благоевград, която получи финансиране в размер на 3000 лв. за проекта си „Прабаба“ - работилница за ръчно правени плетива. Тя иска да възобнови един позабравен занаят и да научи всички желаещи да плетат.
С какво ти помогна участието в „Академия за местни предприемачи 6.0“? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията?
„Академията“ ми даде безценни знания и ми помогна да направя предварителна оценка на риска на моя бизнес. Като пето поколение плетач имам огромен опит в плетенето като хоби, но превръщането му в бизнес беше предизвикателство. Имах предварителни представи от разказите на приятели, участвали в предишни издания на „Академията“. Знаех, че ще трябва да работя здраво за съставяне на убедителен бизнес план и да преценя добре според възможностите си дали първоначалната ми идея не трябва да се преобразува, за да е изпълнима и успешна.
В кои области постигна напредък през последните 3 месеца, докато беше част от „Академията“, и какви са новостите, които ще въведеш?
По време на обученията подобрих значително социалните си умения и станах по-уверена в начините да представям плетенето като креативно и атрактивно занимание. След завършването на „Академията“ всеки ден въвеждам нещо ново – тествам нови модели и продукти, предлагам нови теми за работилниците спрямо желанията на редовните клиенти, търся нови канали и партньори, с които имаме тясно свързани ценности и цели.
Как ще опишеш представянето ти на финала? Затрудниха ли те въпросите на журито и какво би посъветвала други предприемачи, на които ще им се наложи да представят своите проекти?
Доволна съм от представянето си пред журито. В подготовката на презентацията най-трудно ми беше да представя разбираемо и убедително финансовата част и целевите публики. С помощта на Мая, Пепи и Явор от Център „Ринкър“, които ме изслушаха два пъти на репетиции по презентирането, и ми дадоха ценни съвети, се справих добре. Журито ми задаваше доста въпроси (като доказани професионалисти проявиха интерес и предложиха градивна критика), с които успях да погледна на бизнес идеята си от още няколко ъгъла, за което им благодаря.
Разкажи ни как ще ти помогне финансовата подкрепа за развитието на твоя проект и какво очакваш да се случи през настоящата година.
Финансовата подкрепа от Център „Ринкър“ ще ми помогне за маркетинга и закупуването на достатъчно материали, с които да предлагам разнообразие както в продуктите, така и в работилниците по плетене. През настоящата година ще се проведат поне 24 работилници по плетене на различна тема: първи стъпки в плетенето на една/две куки, работилници с готов продукт (панер, детска играчка, торба за пазар и др.), рециклиране, детски работилници. Ще търся партньорство с търговски обекти, в които да се предлагат продуктите на ПРАБАБА, и ще участвам на базари в цялата страна.
Когато препоръчваш програмата на други хора, кои предимства ще изтъкнеш? Защо според теб е важно да участват?
Програмата на Център „Ринкър“ е страхотна! Контактите, знанията и ситуациите, в които може да се озове човек на обучението, са най-ценното. Нека всички, които имат мечта и са готови да работят за нея ден и нощ, да се запишат на „Академията“. Тези три уикенда могат да превърнат мечтата в реалност! Разбира се, не е лесно, защото няма кратък път, но всеки опит си струва!