NEWS

Lotus Vibe: Преди Академията имах само идеи, сега ги осъществявам

There is no translation available.

Шест месеца след финала на Академия 4.0

Продължаваме нашата поредица от статии, в които представяме отличените проекти в нашите програми и тяхното развитие. Разказваме ви за развитието на проектите, които бяха отличени в четвъртото издание на „Академия за местни предприемачи“ (2020 - 2021 г.). Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.

Четвъртото издание на програмата беше повлияно от пандемичната обстановка и се проведе онлайн. Изключително много се радваме, че макар и дистанционно, „Академия за местни предприемачи“ отново събра страхотни екипи с много интересни идеи, които работиха заедно с менторите и експертите от „Център Ринкър“ по тяхното рафиниране и развитие. На финала на програмата екипите представиха дистанционно своите проекти пред журито на програмата, като четири екипа бяха отличени и си разделиха наградния фонд, които тази година беше увеличен и е в размер на 30 000 лв.

Аксиния Ценова е основателката на йога студио "Lotus Vibe". Тя спечели финансова подкрепа в размер на 5 000 лв. , с които да разшири студиото и така да достигне до повече клиенти, както и да им предложи разнообразни занимания.   

Lotus vibe 2

С какво ти помогна участието в Академия за местни предприемачи 4.0? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията? Кое приложи на практика в развитието на бизнеса си?

Участието в Академията ми помогна най-вече в това да избистря и формулирам идеите и целите си. Преди да взема участие в програмата имах само идеи – сега започвам да ги осъществявам, макар и бавно. Наблегнах на маркетинга и рекламата - благодарение на програмата осъзнах, че това е една важна област, ако искаш да имаш успешно развитие. Вече рядко чувам фразата „Ама ние изобщо не знаехме, че има такова място”.

В кои области постигна напредък през последните 6 месеца и какви са новостите, които въведе?

Напредък постигнах най-вече в качеството на услугата – отдавам значение на опита, който видях и придобих по време на програмата. Всички тези вдъхновяващи хора и идеите им. Насоките и обучението, което програмата ни предостави. Всичко това ме накара да променя курса до известна степен и да отсея важното за мен и моите клиенти. Всичко останала е въпрос на време.

Със сигурност има с какво да ни се похвалиш, ще се радваме да споделиш.

Най-голяма радост, която мога да споделя е, че определено се утвърдих. Радвам се на лоялни клиенти, които ме подкрепят във всяко едно отношение. В продължение на две седмици през юни бях без ток. В началото си помислих, че ще трябва да затворя - все още е студено, вали всеки ден. Но се оказа, че хората са толкова разбрани и изобщо не искаха да затварям – нямаха против, че няма ток. Решението с музиката в днешни дни е още по-лесно – използвахме безжична колонка. И тогава разбрах какво означава лоялен клиент – това е най-голяма ми радост. Дори се наложи рисуването да го направя у дома – отново хората приеха тази ситуация ведро и дори се получи прекрасна творческа вечер. Друго радостно е, че намерих съмишленик в дейността – йога инструктор.

Lotus vibe 3

Все още не мога да намеря по-голяма зала. За съжаление или не, има три места, които ми харесват и са подходящи, но не мога да разбера защо собствениците нямат интерес.  Отивам оглеждам, обсъждаме каква е моята идея и след това никой не дава оферта. Не съм се отказала обаче да търся. През юни месец бях на няколко огледа – но без  успех. Има едно място, което по думите на хората, ще е готово септември. В момента се ремонтира и е нужно да вземат разрешително – остана да се обадят и да ми дадат условия. Надявам се, че преди зимния сезон ще мога да се похваля с по-хубава и просторна зала.

Как се отразява настоящата ситуация с COVID-19 на бизнеса ти? С какви проблеми се сблъскваш и как ги решаваш?

Към момента не бих казала, че ситуацията с COVID-19 се отразява пряко на бизнеса ми. Имах изключително благоприятен зимен сезон. Не пряко обаче бих споделила, че забелязвам в момента тенденция на хората да бъдат навън и все по-рядко да посещават заниманията по йога. Това от своя страна ме мотивира да започна да мисля малки проекти извън студиото – първият такъв ще е рождения ден на студиото с преход в планината и практики по йога и арт терапия. Надявам се ще имаме снимки и ще ви ги покажа.

Когато препоръчваш Академията на други хора, кои предимства изтъкваш? Защо според теб е важно да участват?

Академията има много предимства и определено участието си заслужава. Благодаря за доверието и за това, че бях избрана не само като участник, но и като победител. Казвам на хората, че ако имаш идея, си заслужава не просто да мечтаеш, а да опиташ да я осъществиш. За мен едно от най-големите предимства на Академията е, че програмата е толкова добре структурирана и дава информация във всяка една сфера - от правна гледна точка до маркетинг. Това бяха неща в началото, с които сама се сблъсках и не мога да крия, че съм изпадала в недоразумения.

Rinker Center

Rinker Center
for entrepreneurship and training
is part of the BCause Foundation.

The mission of Rinker Center is to promote education, lifelong learning and to support entrepreneurship and business development in Bulgaria.

Established in 2014.

Contact Us

tel: +359 2 / 988 00 80
tel: +359 2 / 981 19 01
mobile: +359 885 734 885
yavor@bcause.bg

65, Vitosha Blvd, 2nd floor
Sofia 1000, Bulgaria

BCause Foundation
www.bcause.bg

Social Networks