NEWS

Симона Тодорова: В Академията си отговорих на въпроси, за които не съм се сещала

There is no translation available.

Една година след финала на третото издание на Академия за местни предприемачи (2019 - 2020 г.) ви срещаме с предприемачите, които бяха отличени и превърнаха своите идеи в работещ бизнес.

Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира от Център Ринкър към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.

Екипите завършиха програмата в началото на 2020 г., точно преди настъпването на пандемичната обстановка. За нас е изключително важно да проследим тяхното развитие и напредък през изминалата година, както и да видим по какъв начин Ковид-19 се е отразил на техния бизнес. Вярваме, че освен затруднения, подобна ситуация може да предостави и определени възможности и се надяваме, че тази поредица от статии може да вдъхнови и други предприемачи, които са в първите етапи от своето развитие.

Simona Todorova

"Pastry shop Sprinkles" e кокетна сладкарница в центъра на Разлог и вече е едно от най-предпочитаните места за неделна разходка. Вечно усмихната и готова за кулинарни приключения Симона Тодорова открива свободна пазарна ниша в региона, а именно - място, където хората могат да открият здравословни и вкусни десерти, които се правят от естествени съставки. Дори по-време на пандемията, когато заведенията бяха затворени, Симона предлагаше различни десерти, които можеше да си поръчате за вкъщи. В „Академия за местни предприемачи“ проектът на Симона получи финансова подкрепа от 5 000 лв. за разширяване дейността на сладкарницата.

Симона, с какво ти помогна участието в "Академия за местни предприемачи 3.0"? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията? Кое приложи на практика в развитието на бизнеса си?

Участието ми в “Академия за местни предприемачи” ме срещна с много млади хора, които се борят и работят усилено, за да осъществят една мечта - да развият собствен бизнес. Тази среща ми подейства много мотивиращо и ми показа, че когато имаш бизнес, трябва непрестанно да работиш за неговото подобрение и успешното му съществуване. Нямах кой знае какви очаквания от обучението и имах леки притеснения как ще се представим, дали ще получим подкрепа от обучителите и т.н. В крайна сметка се оказа, че всички участници и ментори са страхотни, много земни и приятелски настроени, с огромен набор от знания. Най ми допадна фактът, че обучението не представляваше суха теория, а напротив, беше много динамично с обсъждания, задачи и проекти.

В кои области постигна напредък през изминалата година и какви са новостите, които въведе?

Както знаете, изминалата година не беше много розова за хората с малък бизнес, но това предизвикателство имаше и позитивна страна, защото ситуацията ни караше да мислим нестандартно. И така се родиха нови идеи: започнахме да правим тесто за бисквити, което хората сами да си изпекат вкъщи, наблегнахме на по-здравословните десерти, на дребни и по-достъпни сладкиши  и т.н. Естествено действахме плахо и нерешително по отношение на по-големи промени. Изчакахме до миналия месец, за да съберем кураж да обновим  “градината/терасата” на сладкарничката. И сега мястото ни се вижда отдалеко, цветно е, отговаря на вътрешния уют. Благодарение на тази малка стъпка, сега се радваме на нови посетители. Един клиент ни сподели, че с новия облик все едно казваме: “Заповядайте при нас!”.

Как се отразява настоящата ситуация на бизнеса ти? С какви проблеми се сблъскваш и как ги решаваш?

Основният проблем, с който се сблъскахме по време на ситуацията, беше несигурност - дали ще има достатъчно работа, дали ще може да задържим персонала си и т.н. За щастие не сме спирали да работим и оцеляхме благодарение на нашите клиенти, които разчитат на нас да ги подслаждаме с повод и без повод.

Когато препоръчваш "Академията за местни предприемачи" на други хора, кои предимства изтъкваш? Защо според теб е важно да участват?

Според мен участието в Аакдемията е важно, защото по време на обучението човек успява си отговори на въпроси, за които дори не се е сещал, че са от значение при започването на собствен бизнес. Основните предимства са, че споделяйки идеята си с менторите, получаваш обратна връзка и насоки за подобряването ѝ. Обучителите ти помагат успешно да стигнеш от просто идея до бизнес. Благодарна съм, че участвах в програмата, защото покрай нея, продължавам да се срещам с предприемачи и техните интересни начинания.

Rinker Center

Rinker Center
for entrepreneurship and training
is part of the BCause Foundation.

The mission of Rinker Center is to promote education, lifelong learning and to support entrepreneurship and business development in Bulgaria.

Established in 2014.

Contact Us

tel: +359 2 / 988 00 80
tel: +359 2 / 981 19 01
mobile: +359 885 734 885
yavor@bcause.bg

65, Vitosha Blvd, 2nd floor
Sofia 1000, Bulgaria

BCause Foundation
www.bcause.bg

Social Networks