Грета Георгиева e създателката на Baby SG. Компанията се намира в Силистра и предлага индивидуализирани керамични подаръци за бебета и техните родители. Бизнес проектът на Грета е един от петте, които спечелиха финансиране в петото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните региони. Грета бе класирана на първо място, а наградата от 8 000 лева ще й помогне да развие малкия си бизнес и да повиши производителността на начинанието си.
С какво ти помогна участието в Академия за местни предприемачи 5.0? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията?
Академията за местни предприемачи 5.0 беше едно незабравимо изживяване за мен. Без да възлагам големи надежди, реших да кандидатствам и за мое огромно щастие преминах успешно през двата кръга и стигнах до обученията. Спомням си, че бях изключително притеснена и объркана, когато представях проекта си пред менторите и всички участници. След като премина първото обучение, отново имахме представяне и само с два дни работа представянето ми беше много по-добро от първото. Честно казано, не възлагах големи надежди при кандидатстването, защото не бях сигурна в себе си, но тези мои очаквания явно са били неоправдани, защото три месеца по-късно проектът BABY SG беше отличен с първо място и най-голям размер на финансиране. Този успех от своя страна дължа на менторите в Академията, защото те ме научиха как да представям своя бизнес в най-добрата му светлина.
В кои области постигна напредък през последните три месеца, докато беше част от Академията и какви са новостите, които ще въведеш?
Напредък бележим в ефективността на рекламите, в представянето на нашите продукти и в обслужването на клиенти. В Академията научихме, че освен правилен продукт, трябва да притежаваме и правилните качества, за да осъществим продажби. Пътят от производството до продажбата е дълъг и преминава през много процеси, а с помощта на Академията и менторите успях да ги категоризирам и усъвършенствам, без да съм хаотична в действията си. Новостите, които съм въвела до този момент, са няколко нови продукта и проекта „Цветя за мама“ по случай предстоящия празник на жената, който се радва на голям успех. Организираност и последователност в действията - това е в основата на успеха.
Как ще опишеш представянето ти на финала? Затрудниха ли те въпросите на журито и какво би посъветвал други предприемачи, на които ще им се наложи да представят своите проекти?
Финалът ще остане един от най-емоционалните моменти в живота ми. Беше много вълнуващо, имах възможността за пръв път да представя BABY SG на едно много по-високо ниво. Подготовката ми беше от изключителна важност за мен, исках да разгърна максимално потенциала на BABY SG пред журито, да успея да ги вкарам в този вълшебен керамичен свят и да им покажа колко красота може да съществува в него. Стараех се да бъда максимално кратка и ясна в представянето. Последващите въпроси от тяхна страна бяха абсолютно адекватни, а моята подготовка ми даде възможност да отговоря на всеки един от тях. Съветът, който бих дала на други предприемачи, е да не се притесняват, а да се наслаждават на този момент. Да бъдат адекватни и отговорни на обученията, защото те полагат основите и знанията за изпълнение на бизнес плана и представянето на финала. Това, което ще научат, ще им бъде приложимо не само при представянето, а и в бизнеса им. Трябва да вярват в себе си и да излязат от зоната си на комфорт, защото успехът не идва просто така.
Разкажи ни как ще ти помогне финансовата подкрепа за развитието на твоя проект и какво очакваш да се случи през настоящата година.
С полученото финансиране ще успеем да изградим работна база, в която ще се централизира производството и ще разкрием нови работни места. В рамките на тази година ще назначим и помощен персонал.
За съжаление един от основните ни проблеми беше дългият срок на изработка и това, че не успявахме да приемаме експресни поръчки. Сега този проблем ще бъде решен, а BABY SG ще разгърне максимално потенциала си. Когато аз самата не съм ангажирана прекалено много в производството, ще мога да разработвам нови продукти и да организирам сезонни празнични кампании. Така ще успея да разширя предлагания от нас асортимент.
Когато препоръчваш Академията за местни предприемачи на други хора, кои предимства ще изтъкнеш? Защо според теб е важно до участват?
Програмата дава възможност за получаване на нови и полезни знания за бизнеса, които са абсолютно приложими. Мотивацията от страна на менторите те кара никога да не се отказваш. Възможността, която дава Академията на хората от малките градове, те кара да се чувстваш забележим и ти показва, че ти също съществуваш. В малките населени места има хора с добри идеи и шанс за просперитет, а Академията полага първото стъпало към развитието на един успешен бизнес. Едно от най-важните предимства са обученията и насоките, а финансовата награда е бонус към всичко това.
"Академия за местни предприемачи" е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителни региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра. Осъществява се от Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата "Забавно лято, грижовна есен 2021".