NEWS

Оксана Руяноска, Пекарна "Череша": Kак се прави бизнес план може да се прочете в интернет, но най-ценното в Академията е живата среща

Оксана Руяноска, Пекарна "Череша": Kак се прави бизнес план може да се прочете в интернет, но най-ценното в Академията е живата среща

There is no translation available.

Представяме отличените проекти в акселераторските програми на Център „Ринкър“. Тук проследяваме развитието на бизнесите след спечелване на наградата в осмото издание на „Академия за местни предприемачи“ (2024 - 2025 г.).

Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“. В осмото издание на "Академията" участваха 13 екипа. Обученията се проведоха в София, в три поредни уикенда в края на 2024 г. През януари 2025 бе Големият финал, когато екипите представиха идеите си пред седемчленно жури. Конкуренцията между проектите беше много силна, а наградният фонд достигна рекордните за програмата 60 000 лв.

Последният победител, но не и по важност, е Оксана Руяноска от Благоевград – пекар-ентусиаст, позната в града със своя квасен хляб. Освен че е здравословен и вкусен, хлябът ѝ впечатлява с красивата си украса – истинско ядливо изкуство.

С наградата Оксана ще закупи професионален конвектомат и ще постави началото на дългоочакваната си мечта – да отвори собствена пекарна за здравословен хляб и печива в Благоевград с името пекарна „Череша“.

cheresha 5

С какво ви помогна участието в „Академия за местни предприемачи 8.0“? Какви бяха предварителните ви нагласи и очаквания и как се промениха след обученията?  

Реших да участвам в Академия за местни предприемачи 8.0 след уговаряне от приятелки, колежки и моите деца. Сама нямах увереност, че ще се справя, но всъщност никога не е късно да предизвикаш себе си и да научиш нещо ново! Предварително нямах никакви нагласи и очаквания, докато сега осъзнавам колко полезно ми бе участието. Животът винаги ни дава възможност да проявим своите скрити таланти, от нас се иска малко смелост да направим първата крачка.

cheresha 7

В кои области постигнахте напредък през последните 3 месеца, докато бяхте част от „Академията“, и какви са новостите, които ще въведете? 

Трите месеца от обучението в Академията минаха като миг. Всичко, което научих, ми беше като трамплин към осъществяване на моята мечта - да отворя пекарна за хляб с квас "ЧЕРЕША". Едно хоби, една страст за правене на хляб след участието в Академията придоби реални конкретни очертания за бизнес проект! Да, в България, и конкретно в моя град Благоевград, е трудно да правиш коректно и честно малък бизнес и да се справиш с конкуренцията и рамките, наложени от държавните институции, но не е невъзможно. По време на обучението лекторите и нашите ментори се опитаха да ни научат на всички тънкости в предприемачеството и да ни предоставят всички жокери и инструменти за добър старт. Това е и най-ценното в тази Академия, където научих много! Имахме доста практически задачи, за да можем да намираме изход от всяка ситуация.

cheresha 2

Как ще опишете представянето ви на финала? Затрудниха ли ви въпросите на журито и какво бихте посъветвали други предприемачи, на които ще им се наложи да представят своите проекти? 

Финалното представяне пред 7-членно жури беше още една бариера, която трябваше да прескочим, за да стигнем успешно до края. Това беше и може би най-важният урок - да се концентрираме и да дадем максимума от себе си! На предприемачите, на които ще им се наложи да представят своите проекти пред журито, ще кажа, че трябва да вярват в себе си, да се подготвят и да се запишат на видео в телефона си. Това на мен лично много ми помогна! Също така, да помислят какво може допълнително да предложат по време на презентацията си, както например аз приготвих няколко вида различен хляб за дегустация, така журито знаеше какво да очакват от мен. И въпреки че не ми стигна времето за презентиране, което се засичаше по часовник, успях да впечатля журито и дори да грабна последната награда!

cheresha 4

Разкажете ни как ще ви помогне финансовата подкрепа за развитието на вашия проект и какво очаквате да се случи през настоящата година. 

Финансовата подкрепа за моя проект за пекарна е много голям стимул да вървя напред към мечтата си! С част от парите платих двуседмичен курс в професионалната HRS Academy и получих диплома за хлебар в професията "Пекар и сладкар". Каквато и мини пекарна да отворя, ще имам нужда от технолог и затова ми беше много важно да се обуча практически в хлебарството. С малка част от парите докупих качествени суровини, за да мога да правя разнообразен хляб. А с останата част от наградата ще купя професионална подова печка или конвектомат, в която да може едновременно да се изпича повече продукция. През настоящата и следващата година се надявам да намеря подходящо помещение, да отворя фирма, да намеря съмишленици, а защо не и да организирам семейна пекарна. Участието в Академията постави начало на моята мечта - да отворя първата и моя собствена пекарна за истински и ароматен хляб с квас в Благоевград с името Пекарна "ЧЕРЕША". Хлебарството не е лек занаят, но за мен като жена е материализация на любовта ми към живота и искам да я предам на моите съграждани и приятели!

chresha 1

Когато препоръчвате програмата на други хора, кои предимства ще изтъкнете? Защо според вас е важно да участват? 

Препоръчвам с две ръце програмата на Академията за местни предприемачи! Тя е безценна! Как се прави бизнес план или как се смята себестойността на един продукт може да се прочете или научи лесно в интернет, но всъщност най-ценното в Академията е живата среща с млади и будни ентусиасти, великолепните ментори и учители, които те водят за ръка през бурното море на бизнеса и живота!

Rinker Center

Rinker Center
for entrepreneurship and training
is part of the BCause Foundation.

The mission of Rinker Center is to promote education, lifelong learning and to support entrepreneurship and business development in Bulgaria.

Established in 2014.

Contact Us

tel: +359 2 / 988 00 80
tel: +359 2 / 981 19 01
mobile: +359 885 734 885
yavor@bcause.bg

65, Vitosha Blvd, 2nd floor
Sofia 1000, Bulgaria

BCause Foundation
www.bcause.bg

Social Networks