Крум Петров се завръща от Великобритания и заедно с баща си и брат си създава Споделена работилница "МЕРАК" в Сандански. Те изработват различни мебели по поръчка на клиенти. Крум споделя, че заедно те творят, защото всяко изделие е уникално. За целта ползват „красива“ дървесина, като всеки вещ се прави от масив, труден за работа. Най-голямото предизвикателство е намирането на качествен материал. Проблемът може да се разреши с предоставянето на мобилна услуга по премахване и разбичване на дървета, които се намират в дворовете на различни хора. За целта Крум иска да инвестира в закупуването на мобилен гатер, който да ускори и прецизира процеса по добив на дървесина.
Крум Петров стигна до Големия финал в петото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните региони, и спечели финансиране от 5000 лв. Ето какво ни каза Крум за участието си в Академията.
С какво ти помогна участието в Академия за местни предприемачи 5.0? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията?
Участието в Академията беше изключително полезно. Подготовката и изпълнението на бизнес плана са неща, които ме обогатиха със знания за планиране и анализ, върху които преди това не съм сядал да мисля обстойно. Цялата организация беше на професионално ниво и материалите, които получихме в самото начало, ще ни служат и за напред. Участието в Академията ме срещна с млади и амбициозни хора, с които изградих добри отношения. Искрено се надявам някой ден пак да имаме възможност да работим заедно.
Не очаквах изискванията за бизнес плана да са на такова високо ниво, но минавайки през целия този процес, вече всеки участник (спечелил награда или не) е въоръжен с инструмент, който може да бъде полезен в бъдеще при кандидатстване за други проекти по програми или при развитието на бизнес от всяко естество.
В кои области постигна напредък през последните три месеца, докато беше част от Академията и какви са новостите, които ще въведеш?
Поканените гости бяха изключителни специалисти и специално правните и маркетинг части от обучението бяха доста полезни за мен, понеже това бяха теми, на които не бях отделял много време. Благодарение на дискусиите ми хрумнаха нови идеи за маркетинга, които развихме, и успяхме да получим поръчки за масив и от Франция. Затова мога да твърдя, участието в обученията ми даде позитивен заряд да развиваме нашето начинание и сега сме заети за няколко месеца напред, въпреки ограниченията от ковид и войната.
Как ще опишеш представянето ти на финала? Затрудниха ли те въпросите на журито и какво би посъветвал други предприемачи, на които ще им се наложи да представят своите проекти?
Аз лично бях доволен от представянето ми на финала, имайки предвид петте минути за презентация на целия проект. Но казвайки това, бях приятно изненадан колко добре бяха подготвени всички участници. До самото обявяване на победителите не бях сигурен дали ние ще сме едни от тях, което само говори колко добре организаторите и основният ни лектор – Явор, са си свършили работата.
Въпросите на журито не можаха да ме изненадат особено или затруднят, понеже ние работим това от повече от година, като вече имаме успехи. A бъдещите участници бих посъветвал да започнат работа по проектите рано, понеже усилието е сериозно и ако пише подобно нещо за първи път, човек може да не успее да отдели нужното внимание на всяка част от проекта.
Разкажи ни как ще ти помогне финансовата подкрепа за развитието на твоя проект и какво очакваш да се случи през настоящата година.
Поради развилата се обстановка, един малък бизнес трябва да бъде много внимателен при избора на инвестиции. Но естеството на нашата дейност е такова, че в една работилница или ателие машините никога не са достатъчни. Имаме нужда да ускорим производителността и да намалим времето за завършек, и в момента търсим решение каква е най-належащата нужда.
Когато препоръчваш програмата на други хора, кои предимства ще изтъкнеш? Защо според теб е важно да участват?
Опитът, придобит по време на участието, е нещо, което много трудно може да се измери и обясни, без човек сам да мине през този процес. За мен това е на първи план. Както споменах вече, програмата е организирана и се води от изключителни професионалисти с реален опит от местния бизнес, с които може да се дискутират казуси и проблеми по време на обучението. Програмата има за цел да подпомогне колкото се може повече участници и ако имате реална нужда от финансиране, това е една страхотна възможност да стартирате или доразвиете бизнеса си. Важно е човек да може да рискува и да пробва! Рискувайте, преодолейте страховете си, запишете се за участие и черпете опит от тази прекрасна инициатива на Филип Морис и екипа на Ринкър.
"Академия за местни предприемачи" е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителни региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра. Осъществява се от Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата "Забавно лято, грижовна есен 2021".