NEWS

Илияна Петрова: Академията ми даде увереност да развия Starseeds Naturals

There is no translation available.

Една година след финала на третото издание на Академия за местни предприемачи (2019 - 2020 г.) ви срещаме с предприемачите, които бяха отличени и превърнаха своите идеи в работещ бизнес.

Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира от Център Ринкър към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.

Екипите завършиха програмата в началото на 2020 г., точно преди настъпването на пандемичната обстановка. За нас е изключително важно да проследим тяхното развитие и напредък през изминалата година, както и да видим по какъв начин Ковид-19 се е отразил на техния бизнес. Вярваме, че освен затруднения, подобна ситуация може да предостави и определени възможности и се надяваме, че тази поредица от статии може да вдъхнови и други предприемачи, които са в първите етапи от своето развитие.

iliana starseeds

Илияна Петрова създава компанията „Starseeds Naturals“ (Старсийдс) заедно с Никифор Никифоров. Идеята им е да произвеждат козметика за лице и тяло от натурални масла, с които да помагат на хората в грижата за кожата. Заедно с това, разпространяват идеята за по-природосъобразен и устойчив начин на живот и подтикват потребителите към съзнателна употреба на екологични продукти и опазване на околната среда.

Проектът за натурална козметика „Starseeds Naturals“ достигна финала на Академията и получи подкрепа от 5 000 лв. Целта на финансирането бе да се финализират формулите на първите няколко продукта, както и да се задейства процедурата по сертифицирането им.  

С какво ти помогна участието в Академия за местни предприемачи 3.0?

Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията? Кое приложи на практика в развитието на бизнеса си?

Академията за местни предприемачи 3.0 беше едно изключително интересно и полезно приключение както за развитието на идеята ми, така и за мен самата. Когато кандидатствах, очакванията ми бяха, че ще има голяма конкуренция и силни проекти. Аз лично бях доста неуверена в моя проект и нагласата ми бе, че няма да бъде избран. Все пак реших да пробвам. Участието в Академията ми помогна да събера множеството идеи, които имах за Старсийдс, в едно цяло. Благодарение на обучението и дискусиите с останалите участници получих обратна връзка за това, върху какво трябва да насоча вниманието си и да променя, кои са силните и слабите страни на идеята, както и как по-добре да презентирам. Даде ми увереност, че начинанието ми има смисъл, и мотивация да продължавам да следвам реализирането му. Запознах се с амбициозни хора, с част от които и сега поддържаме контакти, обменяме идеи и си сътрудничим.

В кои области постигна напредък през изминалата година и какви са новостите, които въведе?

Процесът по създаване и пускане на устойчив козметичен продукт в продажба изисква множество разработки, тестове и сертификати. Поради това през изминалата година прецених, че ще бъде стратегически по-правилно да се фокусирам върху доусъвършенстване на формулите и създаването на нови, по-добри такива, вместо да бързам с регистрацията на тогава готовите продукти. За реализиране на целта завърших обучителен курс за формулиране на натурална козметика, както и няколко курса по ароматерапия, които ми помогнаха значително да разширя знанията си в сферата. Другата новост е блогът, който стартирах наскоро, а в началото на 2021 започнах процедурата по регистрация на търговска марка Starseeds Naturals, валидна на територията на ЕС.

Когато препоръчваш програмата на други хора, кои предимства изтъкваш?

Защо според теб е важно да участват?

Участието в Академията е полезно и важно, защото дава възможност за насочване, тестване и разработване на бизнес идеите. А образователната част помага не само с подобряването на проектите, но и уменията за комуникация и презентация.

image002

Rinker Center

Rinker Center
for entrepreneurship and training
is part of the BCause Foundation.

The mission of Rinker Center is to promote education, lifelong learning and to support entrepreneurship and business development in Bulgaria.

Established in 2014.

Contact Us

tel: +359 2 / 988 00 80
tel: +359 2 / 981 19 01
mobile: +359 885 734 885
yavor@bcause.bg

65, Vitosha Blvd, 2nd floor
Sofia 1000, Bulgaria

BCause Foundation
www.bcause.bg

Social Networks