Продължаваме нашата поредица, в която представяме отличените проекти в акселераторските програми на Център „Ринкър“, като проследяваме развитието на бизнесите след спечелване на наградата. В тази и няколко следващи статии ще ви запознаем с победителите в седмото издание на „Академия за местни предприемачи“ (2023 - 2024 г.).
Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.
В седмото издание на "Академията" участваха 15 екипа. Обученията се проведоха в София, в три поредни уикенда в края на 2023 г. През януари 2024 бе Големият финал, когато екипите представиха идеите си пред седемчленно жури. Конкуренцията между проектите беше много силна, което подтикна журито не само да избере повече победители, но и да завиши наградния фонд на 37 000 лв.
Срещаме ви с Яница Карапенева от Силистра, която получи финансиране в размер на 4 000 лв. за развитието на своя проект HPR-Training. Тя е дипломиран ветеринарен психолог и има хотел за кучета в Силистра, като предлага тренировки и пълно обгрижване на домашните любимци. Интересното за нея е, че работи с полицията като консултант, а също така дипломата ѝ включва и работа с коне. С наградата тя искаше да разшири хотела си, който е винаги запълнен.
С какво ви помогна участието в „Академия за местни предприемачи 7.0“? Какви бяха предварителните ви нагласи и очаквания и как се промениха след обученията?
Участието ми в "Академия за местни предприемачи 7.0" ми предостави ценни знания, които ми помогнаха да подобря своя бизнес. Очаквах да получа насоки и подкрепа при разработването на примерен бизнес план, но обучението надхвърли моите очаквания, със сигурност.
По време на програмата научих как да анализирам пазара, да идентифицирам целевата аудитория, да създам финансов план.
Освен това, мрежата от контакти, която изградих по време на програмата, беше безценна. Осъществихме добро сътрудничество с някои от екипите, като очаквам да активизирам и отношенията си с другите. Ако следите страничката ми във ФБ, ще разберете скоро за бъдещите колаборации. След обучението се свързах с други амбициозни предприемачи, опитни професионалисти, както и с бъдещи предприемачи в моята сфера. Към момента получавам нужната подкрепа от тази мрежа и ми помагат с идеи за развитие.
Накратко, участието в "Академия за местни предприемачи 7.0" значително подобри способността ми да развивам и управлявам успешно бизнеса си. Научи ме как да мисля стратегически, за да се адаптирам към променящите се пазарни условия. Програмата надхвърли очакванията ми и оказа дълбоко въздействие върху развитието на моя бизнес.
В кои области постигнахте напредък през последните 3 месеца, докато бяхте част от „Академията“, и какви са новостите, които ще въведете?
Чрез участието си в „Академия за местни предприемачи 7.0“ успях да постигнa значителен напредък в няколко ключови области. Едната от тях е маркетинговата стратегия, която е фокусирана върху разбирането на нуждите на потенциалните клиенти и позиционирането ми като доверен и квалифициран човек, извършващ компетентно услуги за домашни любимци. Това включва създаване на съдържание, използване на социални медии за достигане до по-широка аудитория.
Нововъведенията, които планирам да въведа, и вече съм започнала с част от тях, включват предоставяне на ценно съдържание под формата на статии и видеоклипове, свързани с поведението на животните и грижата за домашни любимци. Установих партньорства с ветеринарни клиники и организации за защита на животните, за да разширя обхвата на услугите си и да достигна до повече клиенти. Разработвам програми за обучение, вече се състояха 3 групови тренировки в гр. Силистра, предназначени да помогнат на собствениците на домашни любимци да разберат по-добре нуждите на своите космати приятели и да предотвратят проблеми, свързани с поведението.
Увеличиха се клиентите за работа със специфична порода в спорта и искам да си разширя знанията в тази област, както и в хендлерството (подготовка на кучетата за участие в киноложки изложби).
Как ще опишете представянето ви на финала? Затрудниха ли ви въпросите на журито и какво бихте посъветвали други предприемачи, на които ще им се наложи да представят своите проекти?
Представянето ми на финала беше много емоционално, една комбинация от нервност, вълнение и лека доза страх. Работих усилено, за да подготвя представянето си, но на практика и пред журито е съвсем различно, сценичната треска може и да ми е повлияла повече, отколкото трябва. Въпросите на журито наистина бяха предизвикателни, тъй като те изискваха от мен да се задълбоча в детайлите на моя бизнес от финансова гледна точка. Съветът ми към други предприемачи, които ще трябва да представят своите проекти, е да се подготвят старателно. Практикувайте представянето си пред познати, непознати, членове на семейството, огледалото, камерата, за да сте сигурни, че можете ясно и кратко да предадете основните точки на вашия бизнес. Останете спокойни (въпреки че понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се направи), дори ако въпросите на журито са трудни. А и конструктивната критика (ако има такава от журито) може да бъде безценна.
Разкажете ни как ще ви помогне финансовата подкрепа за развитието на вашия проект и какво очаквате да се случи през настоящата година.
Използвах средствата за финансиране на различни аспекти от развитието на моя проект, като някои от нещата са почти приключили. Първото нещо, което направих, е да инвестирам в моето обучение, за да стана по-успешен и професионален треньор на кучета. Второ, закупих оборудване и материали, необходими за провеждане на семинари и индивидуални консултации. Трето, инвестирах в маркетинг и реклама, за да привлека нови клиенти. И четвърто, което в момента се случва, е ремонт за разширяване на хотела.
Що се отнася до това, което очаквам през тази година, имам няколко цели. Първо, много се надявам да се увеличат клиентите, които използват моите услуги, както онлайн, така и лично, особено участниците в груповите ни тренировки. Възнамерявам да продължа да уча и да се развивам като специалист по поведение на животните и треньор, тъй като вярвам, че това е от решаващо значение за успеха на моя бизнес.
Когато препоръчвате програмата на други хора, кои предимства ще изтъкнете? Защо според вас е важно да участват?
„Академия за местни предприемачи“ предлага много предимства, тъй като е цялостно обучение в различните аспекти на предприемачеството, включително маркетинг, финанси и развитие на бизнеса. Това знание е безценно за всеки, който иска да стартира или да разшири бизнеса си. Получавате експертна обратна връзка, което е невероятно полезно. Обучителите и менторите предоставят ценна информация и насоки, които могат да помогнат на участниците да подобрят своите бизнес планове и стратегии. Програмата свързва участниците с други предприемачи и тази мрежа може да осигури подкрепа, насърчение и възможности за сътрудничество, които могат да бъдат от полза за бъдещия успех. Разбира се, и финансовата подкрепа, предоставена на избраните участници, може да бъде от решаващо значение за развитието на тяхното начинание. Важно е предприемачите да участват в програмата, защото тя осигурява основата за успех в света на бизнеса.
Последвайте във Facebook
Последвайте в Instagram
уебсайт: http://hrp-training.com/