Продължаваме нашата поредица, в която представяме отличените проекти в акселераторските програми на Център „Ринкър“, като проследяваме развитието на бизнесите след спечелване на наградата. В тази и няколко следващи статии ще ви запознаем с победителите в седмото издание на „Академия за местни предприемачи“ (2023 - 2024 г.).
Обучителната програма е специално създадена за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони на Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра и се реализира с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен“.
В седмото издание на "Академията" участваха 15 екипа. Обученията се проведоха в София, в три поредни уикенда в края на 2023 г. През януари 2024 бе Големият финал, когато екипите представиха идеите си пред седемчленно жури. Конкуренцията между проектите беше много силна, което подтикна журито не само да избере повече победители, но и да завиши наградния фонд на 37 000 лв.
Големият победител в Академия за местни предприемачи 7.0 е Елица Петрова от Силистра - нейният проект Boho Pro бе подкрепен с 12 000 лв. Boho Pro e бранд, който предлага професионална серия от изцяло натурални масла, с които масажисти да работят по-удобно и ефективно, за да направят преживяването на своите клиенти освен полезно и много приятно. Елица е технолог с много познания в сферата, като с наградада искаше да разшири своето производство, както и своя маркетинг.
С какво ви помогна участието в „Академия за местни предприемачи 7.0“? Какви бяха предварителните ви нагласи и очаквания и как се промениха след обученията?
За Академията знам от Влади /Владислав Костов, победител през 2023 с проекта „Вавакада“/. Той ме убеждаваше да участвам още в годината, в която те кандидатсваха, но ми се стори твърде съмнително това с даването на пари. Бях убедена, че има нещо гнило в цялата работа, че после по един или друг начин този, който дава всъщност, е облагодетелстваният, а не този, който смята, че печели. Не знам, винаги съм била скептична към хора, които разчитат на лотария или късмет и вярват, че това е начин за постигане на цели. Освен това, като отворих апликацията за кандидатите и стигнах до „опишете проекта“...и се отказах. Истината е, че тогава идеята за Boho Pro още не се беше родила и интересите ми бяха в хендмейд/крафт сферата, а да обясниш един проект, изцяло воден от артистичните капризи на „твореца“ зад него, на бизнес език е трудна задача.
И така, в периода между двете Академии осъзнах, че Бохо хендмейд не се развива по начина, по който исках и че трябва да открия проблема, да намеря решение и да действам. Проблема открих, описала съм го подробно в бизнес плана, решението дойде много естествено, но за избистрянето им, формулирането и изобщо план за развитието на новата идея ми помогна много Академията. Някак в точния момент получих знания, подкрепа, насоки и здравословна бизнес среда. Заобиколена от ментори и млади предприемачи, усещах, че мога да постигна всичко. В ежедневието си на стартиращ предприемач нямам много колеги и тази ежедневна комуникация с хора, които имат същите проблеми като моите и други, които ти дават решение след решение, е безценна. Примерът, вдъхновението от другите участници, да виждаш как се справят с проблеми, да виждаш хора, които не се отказват, а се борят, е невероятно мотивиращо. Защото тези хора вярват, при това не само в проектите си, а и в себе си.
В кои области постигнахте напредък през трите месеца, докато бяхте част от Академията, и какви са новостите, които ще въведете?
Средата, в която съществуват стартиращите предприемачи, е много динамична, но бих казала, че Академията ми даде два много ценни урока:
Първият - да действам, да падам, да ставам, да тествам, но да действам, вместо да изпипвам до най-малки подробности всичко, само за да тествам идеята накрая и тя да не работи.
Вторият урок върви ръка за ръка с първия – да разговарям с потенциални клиенти, да правя интервюта, да комуникирам с тях и то не за да им разказвам за себе си, идеята, проекта, а да говорим за тях. Да мълча повече, да се вслушвам, да задавам въпроси, да се добера до това знание, което ще ми помогне да се провалям по-рядко, следвайки урок номер 1.
За напредък по време на Академията не знам дали мога да говоря, защото тя се провежда точно в периода около коледно-новогодишните празници, когато е моментът за подготовка, усилено производство и продажби и бях много заета с хендмейд линията, която към този момент беше единствената, която носи приход. Но успях да направя все пак срещи с клиенти и да поговоря с тях, в резултат на което планирахме включването на още продукти, които да запълнят линията и да предлагаме цялостни терапии.
Как ще опишете представянето ви на финала? Затрудниха ли ви въпросите на журито и какво бихте посъветвали други предприемачи, на които ще им се наложи да защитават своите проекти?
Вълнението преди финала е голямо. Изключително щастлива бях, когато изтеглих реда си – 2-ра. Не съм известна с търпението си и това очакване просто щеше да ме довърши, ако бях последна, например.
Макар да чувах гласа си неуверен, а темпото безумно, само и само да се вмъкна в минутките, в крайна сметка, като се гледах на записа - не е зле. Гласът ми си е нормален, говорът разбираем, което си е голяма победа, защото имах един гаф в училище и от тогава ми е трудно да говоря пред публика – избиват ми едни червени петна, устата ми пресъхва, потя се, сърцето бие лудо, от което гласът ми притреперва – ужас просто. Но с подкрепата на менторите и другите участници успях да се справя и с този страх и да изляза уверена на сцената.
Колкото до въпросите, това беше най-лесното. При мен напрежението беше в това да кажа всичко за определено време, а при въпросите е по-лежерно, там вече виждаш какво вълнува журто и само трябва да им отговориш. Знам какво правя и не ми е трудно да го обясня.
Разкажете ни как ви помогна финансовата подкрепа за развитието на вашия проект и какво очаквате да се случи през настоящата година.
За да стигнат до повече хора продуктите ни, е необходимо, на първо място, да изградим уебсайт, а на второ – да инвестираме в маркетинг и реклама. Част от сумата ще инвестираме и в оборудване, което ни е необходимо за повишаване на производствения капацитет и производството на новите продукти.
Когато препоръчвате програмата на други хора, кои предимства ще изтъкнете? Защо според вас е важно да участват?
Стартирането на бизнес е трудно, особено ако нямаш нужните познания. Грешките струват скъпо, а разочарованието не е малко. Академията ти дава знанията, необходими да минимизираш неуспехите и контактите с други „луди“, които са решили да променят света и са там, за да ти покажат и как се пада, и как се става. Екипът на Академията успява да предаде на участниците огромен обем от синтезирана информация. За разлика от други форми на обучение/университетско например/ тук няма нищо излишно, избрали са най-важното и го представят по много разбираем и често забавен начин. Има примери от реалния живот, практически упражнения, постоянна динамика, влизаш в различни роли, поставяш се в обувкте на колегите си, невероятен опит. На всичкото отгоре, безплатно... и за хотел, и за транспорт не мислиш, хранят те...че и награда може да получиш накрая. Ами честно казано, не се учудвам, че ми е звучало невероятно и не съм повярвала от първия път.
Последвайте BohoPro във фейсбук