Илиян Попов, треньор и ентусиаст от Разлог, тренира и работи всеотдайно и с деца с различни физически или ментални проблеми. Бизнес проектът на Илиян за Спортен клуб „Перун“ е един от петте, които спечелиха финансиране в петото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните региони. Наградата от 8 000 лева Илиян ще инвестира в по-добри условия за привличането на повече деца в единствения за града плувен басейн.
С какво ти помогна участието в Академия за местни предприемачи 5.0? Какви бяха предварителните ти нагласи и очаквания и как се промениха след обученията?
Академията за местни предприемачи ми помогна да поема по пътя за реализиране на целите, които си бях поставил. За Академията научих от свой приятел, участвал в предно издание. Той ме мотивира да се запиша и да участвам, защото има какво да науча и приложа за развитието на спортния си клуб по плуване „Перун Разлог“, където тренирам деца. Очакванията ми бяха далеч по-различни от това, което се случи в действителност. Участвал съм в различни семинари и проекти и мога да кажа, че този на Академията най-много ме впечатли. Организацията на екипа беше много добра. Времето, прекарано с другите участници и с менторите, които ни помагаха за задачите, беше изключително приятно и положително зареждащо преживяване. Очаквах с нетърпение да разбера какви нови неща ще научим на всяко следващо обучение. Сега се радвам, че съм от финалистите на Академията с награден фонд от 8000 лв. Благодаря на екипа за знанията и уменията, които споделиха с нас, на журито, което ме подкрепи и да де възможност за развитието на „СК по плуване Перун Разлог“.
В кои области постигна напредък през последните 3 месеца, докато беше част от Академията и какви са новостите, които ще въведеш?
Последните три месеца ми подействаха доста мотивиращо, получих много иновативни идеи, които смятам да осъществя, за да се подобри дейността на спортния клуб. От провелите се обучения на Академията и с помощта на менторите и участниците, постигнах напредък в представянето на услугата си. Тя трябва да е максимално достъпна за нашите клиенти, за да поддържаме интерес към нея. Смятам да въведа нови правила за спортуващите деца в спортния клуб, които ще се спазват стриктно и така ще подобря, вече съществуващите ред и дисциплина. По този начин ще мога по-лесно да правя организацията на групите си с деца. Също така смятам и да назнача допълнително още един помощник-треньор, защото в този момент има доста търсене и трябва максимално да се възползвам и да отговоря на очакванията за прием на новите клиенти.
Как ще опишеш представянето ти на финала? Затрудниха ли те въпросите на журито и какво би посъветвал други предприемачи, на които ще им се наложи да представят своите проекти?
Финалът беше едно доста вълнуващо преживяване за мен. В деня на представянето пред журите бях много притеснен, но все пак мисля, че се справих добре. Радвам се, че имах възможност да представя дейността на „СК по плуване Перун Разлог“. Въпросите на журито бяха по-скоро интересни, отколкото трудни, и ми беше доста приятно да отговоря. Благодаря им, че проявиха интерес към моя проект и цялостната ми работа. Бъдещите предприемачи мога да посъветвам най-напред да вложат енергия, мисъл и усилена работа в подготовката на проекта, ако искат той да бъде харесан и одобрен. Да вникнат в тънкостите на едно добро представяне пред публика, което несъмнено става само и единствено с много упражнения. Най-вече, да запазят спокойствие, докато презентират, защото опитът ми със спорта и вече опитът ми в Академията са ме научили, че емоциите не са добър съветник.
Разкажи ни как ще ти помогне финансовата подкрепа за развитието на твоя проект и какво очакваш да се случи през настоящата година.
С финансовата помощ от наградния фонд на Академията ще закупя ново покривало за басейн, което ще намали разходите за отопление, както и плувни пособия – дъски за плуване, плубои, макарони за вода и други спортни придобивки. Също така ще закупя и нови отоплителни тела за съблекалните, за да може да е по-топло през зимата. Ще поръчам спортна екипировка за децата, по-този начин ще ги мотивирам и така ще се чувстват като истински спортисти.
Когато препоръчваш програмата на други хора, кои предимства ще изтъкнеш? Защо според теб е важно да участват?
Най-голямото предимство на участието ми в Академията бяха контактите, които създадох с дейни и амбициозни млади предприемачи и възможността ми да общувам с толкова ерудирани хора като менторите и журито. Научих много за представянето на дадена тема пред публика, за това как да структурирам мислите и задачите си, за да съм по-продуктивен. Научих много за предприемачеството, като цяло за бизнеса и силата на правилната реклама. Обстановката, която създават на обученията, е много хубава и те предразполага да мислиш и работиш върху идеите си. Всеки човек, който има идея или стартиращ бизнес, трябва да се включи в Академията, за да получи необходимите насоки и опит, които ще допринесат за бъдещия растеж на бизнеса му.